Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download



8 thoughts on “Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download

  1. says: Free read Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet

    Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet Francois Furet’s The Passing of an Illusion is an intellectual history of twentieth century communism Translated by his wife Deborah this 1999 English edition loses none of Furet’s anti communist sentiment but his prose never detracts from the book’s flow Furet argues that interwar intellectuals struggled to make sense of a schizophrenic political schema dominated by the three competing ideologies liberalism communism and f

  2. says: Free read Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet

    Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet François Furet ✓ 6 Read & Download There is a rare class of books that interpret history through a specific intellectual prism without taking shortcuts or succumbing to simplifications They dig in deep reuire full attention and hard work and force you to rethink your models of the world For Bertrand de Jouvenel the prism was power for Rene Girard it was mimesis and

  3. says: Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet François Furet ✓ 6 Read & Download Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download

    Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet François Furet ✓ 6 Read & Download Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download U predgovoru za „Prilog kritici političke ekonomije“ Karl Marks tvrdi da se epohe u razvoju ljudskog društva „daju konstatovati sa tačnošću fizičkih nauka“ i da su „buržoaski odnosi proizvodnje“ tj kapitalizam društvena formacija kojom se završava predistorija ljudskog društva nakon koje nužno nastupa komunizam kao svojevrsno ispunjenje istorije čovečanstva Fransoa Fire se u „Prošlosti jedne i

  4. says: Free read Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download

    Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Ez a könyv szinte a teljes nyaramat végigkísérte jött velem ide oda madárlátta könyv és mindeközben balesetek is érték lapszéleit valamilyen – már nem tudom milyen – lilás gyümölcsszármazék nyom ékíti mea culpa gerince pedig egy alkalommal némi sörrel került kontaktusba az viszont nem az én hibám volt

  5. says: Free read Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle François Furet ✓ 6 Read & Download Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download

    Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Un libro denso y por momentos repetitivo pero ue nunca deja de ser interesante por la erudición del autor y la razonada justificación de sus puntos de vista De hecho creo ue es una obra imprescindible para entender de una vez por todas el porué de la aparente superioridad moral de la izuierda y del irresistible atractivo de las

  6. says: Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet

    Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download De referencia en Postguerra

  7. says: Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet Free read Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle

    Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download Furet was Communist He believed in the following days which sing Budapest and Prague convinced him of his error But the uestion is whole How intelligent people could be enough stupid to believe in itIt is well of illusion that we speak The Communist thrived on catholic grounds because the messianism was very presentL imposture communist is

  8. says: Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download

    Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècle E–pub Download 75

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 De referencia en Postguerra Ez a k nyv szinte a teljes nyaramat v gigk s rte tt velem ide oda mad rl tta k nyv s mindek zben balesetek is rt k lapsz leit valamilyen m r nem tudom milyen lil s gy m lcssz rmaz k nyom k ti mea culpa gerince pedig egy alkalommal n mi s rrel ker lt kontaktusba az viszont nem az n hib m volt de t nyleg Mindazon ltal utaz sai k z tt sajn latos m don n ha hetekig elhever szett felnyitatlanul a polcon mert bevallom egyszer en nem tudtam rakezdeni Nem mintha nem lenne k nyv mert nagyon is az haboz s n lk li t csillag amit annak k sz nhet hogy minden lapj n l reztem nagyon nagyon fontos valamit olvasok v gezv n vele pedig egy szinte irre lis el gedetts get reztem olyasmit amit a hegym sz k rezhetnek akik feljutottak a hegyre ahov minden hegym sz nak egyszer az let ben fel kell Chicago and the Making of American Modernism: Cather, Hemingway, Faulkner, and Fitzgerald in Conflict jutnia Csak h t ez a k nyv annyira s r annyira apr l kos gondolatis ggal bontja ki t teleit hogy csak kortyolgatni tudtamFuret a kommunista ill zi m ltj t k veti v gig nem t rt nelme rdekli hanem az hogyan emelkedett ki n pszer s ge az els vil gh bor pokl b l s h vei mi rt vonz dtak hozz m g akkor is amikor a szt lini rezsim b nei t nyleg csak azok sz m ra maradtak l thatatlanok akik egy Lidl s pap rzacsk t hordtak a fej k n A kommunizmus cselekedetei teh t a szerz sz m ra abban a kontextusban v lnak fontoss amilyen hat st a k lvil gb l kiv ltottak vagy ki akartak v ltani nem esem nyt rt net hanem eszmet rt net a t r amiben a k nyv mozog Persze az hogy a kor legjobb elm i k z l oly sokan mi rt vonz dtak a baloldali gondolat kvintesszenci hoz Mindful Yoga-Based Acceptance and Commitment Therapy: Simple Postures and Practices to Help Clients Achieve Emotional Balance jeles l hogy a t rsadalom bizonyos s igen vaskos szeleteivel mostoh n b nnak a hatalom birtokosai s ill volna nekik t bbetuttatni az anyagi avakb l azt szerintem nem kell magyar zni vagy legfeljebb csak annyira amennyire egy kereszt nynek bizonygatnia kell hogy a szeretetelv nem valami rd gt l val dolog M g a marxi tanok n pszer s ge is vil gos lehet az reggel vitatkozni tanait meghaladottnak vagy pontatlannak nevezni de azt senki sem veheti el t le hogy egy teljesen szer megk zel t st k n lt fel ember s t rsadalom termel s s t ke viszonylat ban Viszont hogy ugyanezek az elm k vagy legal bbis egy r sz k mik pp fogadhatt k el hogy a Szovjetuni eltorz tja az eszm t nemhogy Marxhoz de m g Leninhez k pest is totalit riuss teszi majd monop liumot hirdet r s b 25 vig fenn is tartja azt h t ezen az rt rdemes elm l zni Vagy legal bbis elolvasni Furet m l z saitA k tet egyik k zponti gondolata s egyben leg rdekesebb vonulata a szt lini kommunizmus s a n cizmus cinkoss ga Furet nem azt mondja hogy a XX sz zad k t ordas eszm Drink This In: Uncorking the World of Alcohol (US English) je rokonok voln nak b r t ny hogy mindketten gy l lt k az individu lis polg rt akivel szemben a saj t maguk ltal elk pzelt de t nyszer en nem l tez homog n k z ss get ll tott k szembe amely k z ss g ak r fel l is rhatta s fel l is rta az egy nogait Mondhatjuk teh t hogy a k t eszme a z rt t rsadalom k t sz ls s ges megnyilv nul si form HAMSTERS! A Fabulous Anthology (for Fabulous Raye) ja kettej k orig ban pedig a liber lis demokr cia tal lhat T ny tov bb az is hogy m dszereiket rendre egym st l vett k t kezdve a koncentr ci s t borok gyakorlat val teh t ha az ide k legf bb ism rve hogy van e benn k koncentr ci s t bor vagy sem akkor a szt lini s hitleri rezsimek a legszorosabb rokons gba keverednek egym ssal Ugyanakkor ami Shine: The Visual Economy of Light in African Diasporic Aesthetic Practice j v szeml let ket c ljaikat s filoz fiukat illeti t l sok minden v lasztja el ket r ad sul a t rt nelem nagy r sz ben pp egym s f ellens gek nt hat rozt k meg magukat Egy akolba sorol suk teh t vitathat m t ny hogy olyan er sen egym sra voltak szorulva hogy egyiket a m sikt l f ggetlen l vizsg lni Furet szerint lehetetlen Hisz a Szovjetuni nyugati n pszer s ge pp az ltal v lt ennyire m r m r vall si t bolyra eml keztet en sz v ss hogy Szt lin ssze tudta k tni a kommunizmust el bb a felvil gosod s eszm ny vel majd a h szas vek m sodik fel t l kezdve az antifasizmussal k pes volt elhitetni a demokratikus be ll t d s rtelmis ggel hogy s csakis k pes szembeszeg lni Hitlerrel Nyilv n ebben seg ts g re voltak a korszak v gtelen l megalkuv demokratikus llamf rfiai akik a spanyol polg rh bor ban s M Nchenben Is Remeg T nchenben is remeg t lltak akik a spanyol polg rh bor ban s M nchenben is remeg t rdekkel lltak bb nehogy a n cik megorroljanak r ukPont ez rt volt akkora trauma amikor Szt lin v rbeli re lpolitikusk nt egy falat Lengyelorsz g rt meg Baltikum rt s Besszar bi rt megk t tte a Molotov Ribbentrop paktumot Hisz a f rads gosan fel p tett antifasiszta nimbusz mehetett ez ltal a kuk ba helyette pedig nem tudtak mit felk n lni h veiknek mint hogy a fasizmus csak az imperializmus legfels bb foka ergo t k f l sleges k l nbs get tenni k zt k Nem csoda ha 39 ut n a kommunizmus n pszer s ge a m lypontra zuhant ezt a paktumot nem lehetett gy eltitkolni mint az ukr n h ns get vagy a gul got m Szt lin nagy szerencs re seg ts g re sietett ism t Hitler aki megtette azt a sz vess get hogy lerohanta a Szovjetuni t amely orsz g gy sz nd ka ellen re egyszer csak a k t rfel n tal lta mag t ism t lett az els sz m antifasiszta aki a legnagyobb v r ldozatokkal veri vissza a n cik rohamait Diadala pedig kit r lte az eml kezetb l hogy k t vig tulajdonk ppen a Harmadik Birodalom sz vets gese s legf bb nyersanyag sz ll t a volt r ad sul lehet v v lt sz m ra hogy خداوند الموت: حسن صباح jutalomk nt kliens llamok had t p thesse ki eg szen Eur pa sz v ig m ahogy a h bor v get rt a n cik is elt ntek teh t az oroszoknak f gonoszra lett sz ks g k ezt eleg nsan gy oldott k meg hogy k megmaradtak egyed l hiteles antifasiszt nak viszont a nyugati sz vets gesek egyszeriben k nytelenek voltak tvenni a fasiszt k szerep t k v ltak mumuss a b ke ellens geiv Ez a taktika ideig r ig be is v lt m az tvenes vek elej re m r nem maradt benne er az agressz v kelet eur pai szovjet beavatkoz sok fokozatosan amortiz lt k berlini blok d 56 stb Szt lin hal la ut n pedig el is indul az ill zi le p l se a szovjet t pus kommunizmus n pszer s ge egyre cs kkent nyugaton s a Mao Castro vagy pl ne Che ltal k pviselt fiatalos verzi k trendibbek lettek Persze ett l m g a rendszer sok ig fennmaradt csak ppen hi ba llt l tsz lag szil rdan m r kezdett kikopni a l ba al l az eszmei hiteless gNyilv n akadnak dolgok ami miatt vitatkozni lehet Furet vel P ld ul a Szt lin hal l t k vet id szakon szinte csak tfut mintha nem is volna l nyeges az a harmincvalah ny v s h t val ban tal n t l sokat foglalkozik a francia kommunista p rt bels gyeivel ments g re legyen mondva azokat ismeri legjobban maga is tag volt ideig s rveket hoz fel amellett is mi rt tekinthet ez a p rt tipikus nyugati kommunista k pz dm nynek De az rt ri si k nyv ez v llal s ban lelkiismeretess g ben s gondolatainak s ly ban is n meghajtom a fejem el tte s al zatosan k rem bocs nat t a gy m lcsfolt rt meg a s r miatt Am gy is saj t k nyv Apr l kos igen de m gsem neh Zkes Mert Furet Nem A N Met mert Furet nem a n met fiahagyom nyt k veti hanem az eleg ns hajl kony fejteget sek h ve Furet a szovjet kommunizmus monop lium megsz n s t Tito l zad s nak idej re teszi mert akkor mer lt fel el sz r komolyan a gondolat hogy a kommunizmusban nemcsak szakad r egy nek vagy kisk z ss g l tezhetnek hanem ak r egy llam is let rhet a szovjet tr l Persze a ugoszl vok renitensked se nem azt elentette hogy az oroszok innent l kezdve m sodheged s k voltak egyszer en azt hogy akadt az ideol gi n bel l alternat v uk Ami azt illeti a kommunizmusnak legal bb VAN filoz fi Doctor Sleep ja m g ha v gletesen el is rugaszkodik t le A n cizmusnak viszont nincs a Mein Kampfot ugyanis filoz fiai m nek tekinteni olyan mintha az em szt g d rre hinn nk azt hogyakuzzi Carl Schmitt r sai nem tekinthet ek a n cizmus filoz fi Karma's A Sexy Bitch: Choose Your Own Erotic Fantasy Adventure j nak egyszer en az rt mert nem megalapozt k a n cizmust hanem puszt n aogi alapjait k v nt k lefektetni s vice versa Hitler sem val sz n hogy hatalomra ker lt volna ha nincs az a massz v bolsevik paranoia a t rsadalomban s a konzervat v p rtokban A hamis szovjet m tosz hogy a kommunist k Hitler egyetlen igazi ellenfelei egy ttal azt is Mythological Beasts Turned Me Gay: Three Book Collection: (Mythology Erotica) jelentette hogy a holokausztot is igyekeztek kit r lni a t rt nelemb l hisz az nem fordulhatott el ugye hogy a F hrerobban gy l lt volna valakit mint a kommunist kat akik François Furet was acknowledged as the twentieth century's preeminent historian of the French Revolution But years before his .


Summary õ PDF, eBook or Kindle ePUB ✓ François Furet

.
From Eve to Evolution: Darwin, Science, and Women's Rights in Gilded Age America Freedom Beyond Sovereignty: Reconstructing Liberal Individualism Frontier Seaport: Detroit's Transformation into an Atlantic Entrepôt Governing Sound: The Cultural Politics of Trinidad's Carnival Musics Gender, Politics, and Islam God Being Nothing: Toward a Theogony
Le Passé d'une illusion Essai sur l'idée communiste au XXe siècleE utim Fire pored puke istoriografske deskripcije koja ini najve i deo ovog dela nudi i odre ene mehanizme kojima obja njava dru tvene fenomene i promene Smatram da bi ove mehanizme i teze trebalo detaljnije analizirati This All Encompassing Trip: Chasing Pearl Jam Around The World jer one po mom mi ljenju predstavljaju klju ni doprinos ovog dela dru tvenoj nauci Fire pre svega analizira sam nastanak ideje komunizma kombinuju i dva faktora mr nju prema bur oaziji kojae posledica demokratije i Scouts javlja se i kod radni ke klase i kod aristokrata i specifi nu klimu nakon Prvog svetskog rata koja podrazumeva elju za obnovom novim svetom i novim ovekom Fire tvrdi nadovezuju i se na Hanu Arent da su komunizam i fa izamnacizam zapravo dva nalia iste ideologije totalitarizma tj antiliberalizma Razlike postoje npr Fire tvrdi da The Organ Grinders je nacizam ist nihilizam zasnovan na snazi i volji dok komunizam ima racionalnu notu ali nisu toliko velike da bismo ova dva pojma mogli da posmatramo odvojeno Ova tezae i danas mnogim autorima problemati na The Sudoku Code jer povezuju sovjetski komunizam sa antifa izmom ijie tvorac Vili Mincenberg agitator Kominterne pojmom koji Fire detaljno analizira i demistifikuje On tvrdi da The Complete Idiot's Guide to Detoxing Your Body je dihotomija fa izam antifa izam la na i da onemogu uje analizu komunizma Sovjetska vlaste fa izmom nazivala ne samo Musolinijev i Hitlerov re im ve sve poretke koji nisu komunisti ki Ideja antifa izma koju su agenti Sovjetskog Saveza irili po Evropi bila Silver in the Wood je neverovatno plodna tee uticala ne samo na evropske partije lanice Kominterne ve i na mnoge intelektualne krugove Evrope Ona nestaje u periodu izme u potpisivanja sporazuma Ribentrop Molotov do napada Nema ke na SSSR da bi posle toga bila a a nego ikad Sovjetski Savez e iza ao kao pobednik iz rata i preuzeo sve zasluge za pobedu nad Hitlerom nakon ega e ideja komunizma bila popularnija i blistavija nego ikad Posle Drugog svetskog rata antifa izam e biti usmeren ka imperijalizmu Sjedinjenih Dr ava ova ideja e imati uticaj i na samom tlu SAD a za vreme rata u Vijetnamu nprJedan od klju nih razloga privla nosti ideje komunizma Fire nalazi i u njenoj univerzalnosti i istorijskoj nu nosti element koji Fire naziva religija istorije Ta klju na osobina ove ideje tvrdnja da su zakoni istorije spoznati i da se kre u u njenu korist posebno e nadahnjivala intelektualce ali i obi ne ljude koji su odr avali sovjetsku ma ineriju zanemaruju i moral zbog vere da izvr avaju istoriju Iako ovakav ideolo ki fanatizam nije bio est na Zapadu gde The Second Cure je vi e vladao intelektualni filokomunizam proistekao iz antiliberalnih strasti Joedna od posledica ovakvog shvatanja istorije Essential Andhra Cookbook: With Hyderabadi and Telengana Specialities je vera u racionalno planiranje dru tva koju su imali zapadni intelektualci veruju i dae nevidljiva ruka zakazala u obezbe enju dru tvene stabilnosti naro ito posle krize iz 1929 a divljenje Staljinu kao oli enju razuma i dobre vladavine i njegovim petogodi njim planovima bilo The Sorcerer's Apprentice je skoro op te mesto Pored svega ovoga Fire zna ajan deo svoje knjige posve uje i pore enju Francuske i Oktobarske revolucije to ne treba da udi budu i dae Francuska revolucija tema za koju se autor najvi e interesuje On tvrdi da Eagle's Gate je ontolo ko poklapanje dveju revolucija zasnovano na njihovoj univerzalnosti obe su dale obe anje da e stvoriti novog boljeg oveka Mo e se primetiti i sli nost izme u aktera pa autor navodi mi ljenja dae Lenjin uspostavio vladavinu naroda po zamislima Rusoa iz Dru tvenog ugovora ili da se istke mogu izjedna iti sa giljotinom a NEP sa Termidorom Ipak autor se ne sla e sa ovakvim tvrdnjama mada izbegava da pru i argumentaciju za takav stav Pro lost World War Z. La guerra mondiale degli zombi jedne iluzijee kao to smo ve videli kompleksan i bogat narativ o istoriji edne ideje i autor uglavnom uspeva u svojoj nameri da predstavi tu ideju kao i da objasni uzroke njene privla nosti i uticaja Me utim ova knjiga nikako nije bez mana Pre svega postoji velika hronolo ka neproporcionalnost skoro 80% knjige pokriva period izme u 1917 i 1953 koji e samo prva polovina trajanja sovjetskog re ima dok se druga polovina sme ta u poslednja dva poglavlja Iako Who Is Muhammad Ali? je nesumnjivo ta no dae period Lenjinove i Staljinove vladavine mnogo zna ajniji za razumevanje istorije ideje poglavlja Iako Don't Worry, Eat Cake: A Coloring Book to Help You Feel a Little Bit Better about Everything je nesumnjivo ta no dae period Lenjinove i Staljinove vladavine mnogo zna ajniji za razumevanje istorije ideje smatram da e autor trebalo vi e pa nje da posveti ideji komunizma od Hru ova naovamo a posebno njenom tada njem statusu u Zapadnoj Evropi SAD u i zemljama Tre eg sveta Druga velika zamerka koja se mo e uputiti autoru e njegov o igledan frankocentrizam Istorijatu francuskog komunisti kog pokreta se uz opravdanje da e paradigmati an za svaki drugi pokret posve uje veliki deo skoro svakog poglavlja Razumem autorovu elju da posebno posve uje veliki deo skoro svakog poglavlja Razumem autorovu elju da posebno e ideju komunizma u svojoj zemlji ali se Pro lost edne iluzije pre esto pretvara u Pro lost francuske levice koja nije u tolikoj meri zna ajna za glavnu temu ovog dela Tako e autor ne posve uje dovoljno pa nje uzrocima raspada Sovjetskog Saveza i ideje komunizma ve samo izdvaja tri potencijalna uzroka bez op irnije analize i argumentacije iznurenost privrede zbog trke u naoru anju Reganova politika i propadanje same partije konstatuju i da e raspad i dalje velika tajna Ipak ovo se mo e opravdati nedovoljnom vremenskom distancom budu i da e od raspada ovo se mo e opravdati nedovoljnom vremenskom distancom budu i da e od raspada a do objavljivanja dela pro lo tek 4 godine Naravno tu su i manje tehni ke zamerke poput potpunog odsustva grafi kih priloga ali one ne uti u bitno na op ti utisak o ovom delu Pro lost edne iluzije e sve u svemu veoma uspe na intelektualna istorija komunizma koja nam otkriva mehanizme pomo u kojih su najbriljantniji umovi ednog veka naseli na The Ancient Greeks: Ten Ways They Shaped the Modern World jednu u teoriji privla nu ali u praksi zlo ina ku ideju a u te umove spada i sam autor Iako se od ovakve knjige mo da o ekuje stro a osuda same ideje i njenog uticaja kojie i dan danas iv u akademiji autor izbegava o tre kvalifikacije a knjigom vlada objektivan i pomirljiv ton Smatram da Tricycle (HISTOIRE) je autor ovim potezom veoma promi ljeno postupioer e knjiga tako ostala dostupna i krajnje levi arskim intelektualcima za koje e suptilno otvoren prostor za sveukupno preispitivanje svojih ideja Tako e ona omogu ava i itaocima sa desnog politi kog spektra da bolje razumeju a ak i da saose aju sa po tovaocima komunisti kih ideja od po etka 20 veka do danas Do sada se nisam susreo sa knjigom koja na takav na in uspeva da podstakne razmi ljanje kod svojih italaca Francois Furet s The Passing of an Illusion is an intellectual history of twentieth century communism Translated by his wife Deborah this 1999 English edition loses none of Furet s anti communist sentiment but his prose never detracts from the book s flow Furet argues that interwar intellectuals struggled to make sense of a schizophrenic political schema dominated by the three competing ideologies liberalism communism and fascism This era was as much about fascism as it was communism Each ethos rejected liberal democracy and promised an economic and social stability thought lost forever to the nineteenth century Each side identified itself in opposition to the other to many being anti fascism meant being communist Furet emphasizes the appeal of these competing worldviews a welcome insight and one often omitted from post WWII historical works Post War historians regularly viewed that conflict as a validation of liberal democracy over totalitarianism a view that downplays democracy s partnership with Stalinism Furet maintains his victorious liberal tone but omits any flag waving Furet s book is a welcome if uneven addition to twentieth century intellectual historiography especially his introductory chapter It provides a concise recap of the evolution of communist thought as well as how the era s intellectuals uestioned liberal democracy and strove for a new social order Instead of including nationalism and liberalism as stock terms Furet emphasizes the mass appeal of totalitarian regimes in the wake of war and depression Later chapters highlight the writings of intellectuals and these sections demand specialized historical knowledge Impressively Furet s book reveals communism s contradictions all the while transporting the reader into an early twentieth century mindset one replete with empath. Le passé d'une illusion is a penetrating history of the ideological passions that have fueled and characterized the modern era. Zt az rdemet maguknak tartott k fenn Ez rt h t a milli k akiket az Einsatzgrupp k Ukrajn ban t megs rba l ttek sem zsid k voltak hanem mindk z ns gesen szovjet emberek There is a rare class of books that interpret history through a specific intellectual prism without taking shortcuts or succumbing to simplifications They dig in deep reuire full attention and hard work and force you to rethink your models of the world For Bertrand de Jouvenel the prism was power for Rene Girard it was mimesis and for Francois Furet it was the idea of communism The book is beautifully translated by Furet s wife it is rich with aphorisms and precise yet multilayered formulations Intellectually and aesthetically it is a slow and rewarding read which stands apart from many other excellent books on communism including Richard Pipes Martin Malia or Hannah Arendt Furet explores the role and status of bourgeoisie intellectuals nationalists and Jews in European history he dives in deep into Bolshevism s co dependent relationship with Fascism Nazism and he traces out the contingent and intentional framing of the Communist idea through seminal historical events including World War I Great Depression Spanish Civil War World War II death of Stalin and Cold War We get to witness how an ideological doctrine gets to mutate survive and flourish despite the manifestly horrible outcomes it leaves in its tracks and despite the blatant 180 degree turns in its short term goals and public pronouncements Such feat reuired a political will capable of maintaining orthodoxy regardless of the situation on the ground And Furet describes exactly how that was doneIn naming the book The Passing of an Illusion Furet was hopeful that 1991 finally buried the idea that gripped the hearts and minds of a considerable chunk of Western intellectuals for most of 20th century But in the final few pages he seems unsure if human nature can shake off this illusion He died in 1997 and today we can readily attest that his fears were well Let Freedom Reign': The Words of Nelson Mandela. Henry Russell justified Furet was Communist He believed in the following days which sing Budapest and Prague convinced him of his error But the uestion is whole How intelligent people could be enough stupid to believe in itIt is well of illusion that we speak The Communist thrived on catholic grounds because the messianism was very presentL imposture communist is great interrogation the XX century and one still wonders why Furet helps us to understand it Un libro denso y por momentos repetitivo pero ue nunca deja de ser interesante por la erudici n del autor y la razonadaustificaci n de sus puntos de vista De hecho creo ue es una obra imprescindible para entender de una vez por todas el poru de la aparente superioridad moral de la izuierda y del irresistible atractivo de las ideas comunistas entre los intelectuales del siglo XX U predgovoru za Prilog kritici politi ke ekonomije Karl Marks tvrdi da se epohe u razvoju ljudskog dru tva daju konstatovati sa ta no u fizi kih nauka i da su bur oaski odnosi proizvodnje tj kapitalizam dru tvena formacija kojom se zavr ava predistorija ljudskog dru tva nakon koje nu no nastupa komunizam kao svojevrsno ispunjenje istorije ove anstva Fransoa Fire se u Pro losti Paper Crafts Magazine: Joy of Card Making (Leisure Arts jedne iluzije trudi da objasni za toe ova ideja zapravo dve ideje o nu nosti istorije i o propasti kapitalizma imala ogroman uticaj na duhove 20 veka uticaj kakvim ne mo e da se pohvali nijedna ideja pre nje Razli ite interpretacije Marksovih tvrdnji bile su ideje vodilje revolucionarnih pokreta irom sveta po ev i sa bolj evicima u Rusiji 1917 koji su uspostavili re im koji Path to Sanity: Lessons from Ancient Holy Counselors on How to Have A Sound Mind je bio inspiracija za mnoge politi ke pokrete intelektualce umetnike i obi ne ljude tokom itavog 20 veka da bi se u poslednjoj deceniji tog veka raspao tako da od njega ni ta ne ostane Fire nam nudi obimnu i kompleksnu ali veomaasnu istoriju tog re ima i njegove ideje trude i se da odgovori na najva nija pitanja koja su iza njega ostala koja i dan danas interesuju istori are i dru tvene nau nike irom svetaFransoa Fire 1927 1997 bio Undiluted: Rediscovering the Radical Message of Jesus jeedan od najzna ajnijih francuskih intelektualaca 20 veka Kao i mnogi istori ari i pisci njegove generacije bio Rudram in Tamil je lan Francuske komunisti ke partije kojue napustio 1956 "zbog sovjetske invazije na ma arsku to e "sovjetske invazije na Ma arsku to e ka e bila najpametnija stvar koju KaBOOM!: One Entrepreneur's Quest to Build Community SAVE PLAY! je ikada uradio Iskustvo u komunisti koj partijie sna no uticalo na njegova li na i akademska interesovanja Nakon to e diplomirao na Sorboni posvetio se prou avanju Francuske revolucije da bi 1965 zajedno sa Denisom Ri eom objavio Francuske revolucije da bi 1965 zajedno sa Denisom Ri eom objavio La R volution Fran aise Nju e pisao iz perspektive tada dominantne Annales kole koja e bila pod velikim uticajem marksizma Me utim u svojim kasnijim delima on pravi radikalni otklon od ove struje U nizu dela po ev i od Penser la R volution fran aise iz 1978 pa sve do La R volution 1770 1880 iz 1988 Fire kritikuje marksisti ku interpretaciju Francuske revolucije kao klasne borbe i modela za Oktobarsku revoluciju Njegov doprinos e bio u tome to Who on God's Earth do you 'think' you are?: A true story about TRANSCENDING the ILLUSION of SEPARATION je umesto me usobnog odnosa klasa analizirao politi ke i intelektualne debate tog vremena podse aju i dae revolucija pre svega bila radikalna promena u ravnote i filozofske i politi ke mo i a ne ekonomskog klasnog interesa Zbog svega ovoga Fire se svrstava u revizionisti ku istorijsku kolu Iako mu e glavni predmet interesovanja bila Francuska revolucija Fire se veoma interesuje i za istoriju ideje komunizma a pitanje odnosa izme u Francuske i Oktobarske revolucije e Mesagerul jedna od va nijih tema Pro lostiedne iluzije Ova knjiga Judy Blume: Fearless Storyteller for Teens je pre svega narativ o razvoju ideje komunizma u 20 veku njenom uticaju na intelektualce iavno mnjenje tog vremena kao i njene politi ke posledice sa posebnim osvrtom na sprovo enje ove ideje u Sovjetskom Savezu Tako e autor posve uje pa nju odnosu i paralelama izme u dva antiliberalna re ima 20 veka komunizma i fa izma Pored ovih ve ih tema knjiga sadr i ogroman broj manjih segmenata u okviru poglavlja u kojima nas autor upoznaje sa specifi nim detaljima u vezi sa nekom temom bilo da e to kratka biografija odre enog intelektualca istorijat razvoja komunisti kog pokreta u nekoj zemlji ili ak knji evna analiza odre enog dela Pro lost edne iluzije obiluje ovakvim digresijama a autor ih uglavnom uspe no uklapa u narativnu celinu ne prekidaju i zna ajno tok izlaganja Od prve do poslednje stranice autor nam pri a pri u koja obiluje interesantnim zapa anjima referencama na knji evna dela a sa vremena na vreme What Am I Doing with My Life?: And other late night internet searches answered by the great philosophers je toliko literarizuje da nam se ini da itamo knji evno a ne istoriografsko delo Umesto obilja istorijskih podataka godina i imena u vezi sa temom o kojoj pi e Fire nam nudiednu koherentnu i dobro uklopljenu naracijuKnjiga Jimmy: The Terrorist je organizovana u 12 poglavlja koja su hronolo ki pore ana sa povremenim retrospekcijama i anticipacijama zajedno sa predgovorom i epilogom Prvo poglavlje Revolucionarna strast govori o idejama koje su uzrok totalitarnih ideologija 20 veka Drugo i tre e poglavlje opisuju uticaj Prvog svetskog rata na razvoj ideje komunizma kao i sprovo enje i uticaj Oktobarske revolucije etvrto poglavlje Vernici i razo arani daje prikaz intelektualne privla nosti ideje komunizma i tri veoma interesantne biografije zna ajnih komunisti kih intelektualaca Peto poglavlje daje pregled razvoja SSSR a posle Lenjinove smrti esto po mom mi ljenju klju no poglavlje poredi komunizam i fa izam dok sedmo i osmo analiziraju ideju antifa izma Deveto i deseto poglavlje prikazuju SSSR i njegov uticaj za vreme i neposredno posle Drugog svetskog rata Jedanaesto otkriva uzroke nove polarizacije sveta dok dvanaesto daje prikaz SSSR a posle Staljinove smrti Epilog kratko opisuje SSSR posle Hru ova i daje zavr ne primedbe o raspadu Sovjetskog Saveza koji za autora predstavlja kraj ideje komunizmaCilj ove knjigee da parafraziram autora rekonstruisanje puta stvaranja mitologije o SSSR u i uop te komunizmu u How to Live the James Bond Lifestyle: The Complete Seminar javnom mnjenju metodom popisa ideja volja i okolnosti Smatram dae autor tokom najve eg dela knjige veran svom zadatku daju i nam utemeljene informacije o stanju u dru tvima tokom razli itih vremenskih perioda Eath he turned his attention to the conseuences and aftermath of another critical revolution the Communist revolution The result. ,